fredag 12 oktober 2012

Borra efter värme

Vi hade tre olika alternativ för uppvärmning. Antingen kunde vi ta standardlösningen hos Ekohus som är en frånluftsvärmepump från ComfortZone eller så kunde vi köra på fjärrvärme från Vattenfall eller bergvärme.

Fråluftsvärmepumparna idag är grymma. De har sjukt bra effektivitet och du återvinner värmen i frånluften på ett bra sätt, men du kan inte värma upp inluften. Standardlösningen innebär att du har ventiler i fasaden som släpper in friskluften och sedan dras den ut av ventilationssystemet och släpps ut nedkyld och fin. För mig fanns det nackdelar. Inluften kommer att ha ungefär samma temperatur som utomhus. Detta är ok under vår och höst, men på vintern kan man uppleva kallras vid ventilerna och på sommaren innebär det att du drar in varm luft och värmer upp huset onödigt mycket. Vår första tanke var att bara ha styrd inluft. Då kan man påverka var intaget sitter och på det viset minska effekterna av utomhustemperaturen, framför allt på sommaren. Men sen har jag snöat in på FTX - alltså återvinning av värmen från frånluften till inluften (eller rättare sagt, det har varit på och av många gånger, men det stannade på på). FTX går inte att kombinera med frånluftsvärmepump, (jag och min genialiske far tycker att det inte borde vara så omöjligt att koppla på en FTX före värmepumpen eftersom frånluften från FTX fortfarande ligger på säkert 15 plusgrader, men eftersom alla i branschen vi talade med hävdade att det inte går så valde vi att inte experimentera), alltså får jag välja en annan uppvärmning om jag vill ha FTX.

Fjärrvärme är suveränt! Det bara fungerar, du har ingen stor värmepump i tvättstuga eller garage, du har alltid obegränsad mängd varmvatten och det är inte jättedyrt. Så vad är haken? Fjärrvärmen i Uppsala är inte vad jag skulle kalla miljövänlig... Med 10-15% oljeinslag och en relativt stor andel torv så känns inte den lösningen ok.

Kvar är då bergvärme, jordvärme eller någon slags eldning i kombination med solceller. Av alla kombinationer så kändes då bergvärmen mest prisvärd med minst krångel.

Och nu har de borrat och installerat den. På en dag! Zapp 150 000 fattigare och ett stycke bergvärme rikare. Här kommer bilder













1 kommentar:

  1. Schysst timpenning :-). Bergvärme lönar sig i längden, så det är nog ett bra val.

    Nu är det nära! Kul!

    Kram

    SvaraRadera